5 από 5 (1 Ψήφος)

Η ΚαλντέραΗ επιχείρηση στην Καλντέρα της Σαντορίνης άρχισε στις 13 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε μετά από δέκα μέρες. Τοποθετήθηκαν μια σειρά από επιστημονικά όργανα, τα οποία θα βοηθήσουν τους σεισμολόγους να γνωρίζουν με ακρίβεια τι συμβαίνει στην περιοχή. Στην αποστολή συμμετείχαν Έλληνες, Γάλλοι και Ισπανοί ερευνητές.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το βαθυσκάφος «Θέτις» και το τηλεχειριζόμενο     «Max Rover» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) για να ποντίσουν ένα μετρητή κλίσης και δύο αισθητήρες υποθαλάσσιας πίεσης έτσι ώστε να καταγράφεται η πιθανή παραμόρφωση και το φούσκωμα του βυθού εξ αιτίας ανοδικών κινήσεων του μάγματος κάτω από τον βυθό.

Πάντως παρά τις διαβεβαιώσεις του αρχηγού της αποστολής, Δημήτρη Σακελλαρίου, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι επίκειται κάποια δραστηριότητα του ηφαιστείου, η ανησυχία είναι διάχυτη. Συγκεκριμένα για την αποστολή αυτή υπήρξε δημοσίευμα του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού «Nature», που ο Αμερικανός γεωφυσικός Αντριου Νιούμαν του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Γεωργίας, που μελετά με σταθμούς GPS τις διαχρονικές μεταβολές του εδάφους πάνω από τη θάλασσα, αναφέρει ότι οι μέχρι τώρα μετρήσεις του δείχνουν πως το υλικό μέσα στο ηφαίστειο (μάγμα ή αέρια) έχουν ανέβει προς τα πάνω φθάνοντας σε απόσταση μέχρι 4 χιλιόμετρα από το βυθό. Ο Νιούμαν θα επιστρέψει στη Σαντορίνη το Φθινόπωρο για νέες μετρήσεις…

Υπενθυμίζεται ακόμη, ότι πριν έξι μήνες ο καθηγητής γεωφυσικής και σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης Φίλιππος Βαλιανάτος με αφορμή την ισχυρή σεισμική δόνηση στα νοτιοδυτικά της Σαντορίνης είχε πει πως «οι σεισμοί δεν προειδοποιούν, το ηφαίστειο όμως …προειδοποιεί», συμπληρώνοντας με νόημα πως «αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι αρχίζει να φουσκώνει το …κέικ της Σαντορίνης». 

Το βέβαιο είναι ότι τώρα καταγράφονται τα στοιχεία από τα όργανα που τοποθετήθηκαν στο βυθό της Καλντέρα και σύντομα οι ερευνητές θα έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι συμβαίνει …κάτω από το βυθό.

 

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;