0.0 από 5 (0 Ψήφοι)

soultan-1Κάποιοι θα μιλήσουν για λαϊκισμό – παλιότερα ειρωνικά και υποτιμητικά – όμως η πραγματικότητα ξεπερνάει κάθε φαντασία, τόσο, που δεν θα 'ταν καθόλου υπερβολή να προσδιορίσουμε το πολίτευμά μας, σαν κοινοβουλευτική οικογενειοκρατία!

Το 1947, ο Πωλ Πόρτερ, επικεφαλής της Επιτροπής για την Αμερικανική βοήθεια στην Ελλάδα, επισκέφθηκε τη χώρα προκειμένου να υποβάλει τα συμπεράσματά του. Συνέταξε τη γνωστή έκθεση ή μνημόνιο Πόρτερ. Σε αυτή την έκθεση, περιγράφεται η Ελλάδα τότε. Οι πολιτικοί, οι επιχειρηματίες, οι εφοπλιστές και βέβαια ο απλός κόσμος.

Ο Πόρτερ μεταξύ άλλων γράφει: “Απ' ότι μπόρεσα να διαπιστώσω, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμιάν άλλη πολιτική πρακτική από το να εκλιπαρεί για ξένη βοήθεια ώστε να διατηρηθεί στην εξουσία απαριθμώντας θορυβωδώς τις θυσίες της Ελλάδος. [...] στόχος της είναι να χρησιμοποιήσει την ξένη βοήθεια ως μέσο για τη διαιώνιση των προνομίων μίας μικρής κλίκας εμπόρων και τραπεζιτών, οι οποίοι αποτελούν την αόρατη εξουσία στην Ελλάδα

Δεν είναι φαντασίωση, είναι η ωμή πραγματικότητα. Όπως και στο παρελθόν, έτσι και σήμερα, 66 χρόνια μετά, αποδειχθήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων, ετσιθελικά πειθήνιοι και πάντως δέσμιοι και υποχείρια ξένων συμφερόντων. Πολλοί θα δικαιολογήσουν την κατάσταση, με τη θέση μας τη γεωγραφική, ότι είμαστε μικρή χώρα, το μνημόνιο, ή πως δεν έχουμε διορατικούς πολιτικούς. Και όμως όλοι φταίμε γιατί σε πείσμα κάθε λογικής αποφασίσαμε να είμαστε υποτελείς στους ίδιους ανθρώπους, στις ίδιες οικογένειες, που έρχονται από την τουρκοκρατία. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο επιμένουμε στην εξουσία των κοτζαμπάσηδων και των άλλων ανδρείκελων της αυλής του ...“σουλτάνου”!

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;