0.0 από 5 (0 Ψήφοι)
Πόλεμος πάντων μὲν πατήρ ἐστι, πάντων δὲ βασιλεύς, καὶ τοὺς μὲν θεοὺς ἔδειξε τοὺς δὲ ἀνθρώπους, τοὺς μὲν δούλους ἐποίησε τοὺς δὲ ἐλευθέρους. (Ηράκλειτος)
 
capitalism 892923Αυτή η εποχή, της φτώχειας ως προς την επιβίωση και της ηθικής κακομοιριάς, προσφέρεται, αν μη τι άλλο, για περισυλλογή και αναζήτηση των αξιών, οι οποίες εδώ και χρόνια ξεχάστηκαν αλλά και λοιδορήθηκαν, σε μια παγκοσμίως ενορχηστρωμένη προσπάθεια αναγόρευσης του χρήματος σε φύλακα-άγγελο της ανθρώπινης ύπαρξης.
 
Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει πως η μεγάλη τεχνολογική ανάπτυξη που έχει σαν αποτέλεσμα την διευκόλυνση παραγωγής πλήθους προϊόντων έλυσε το πρόβλημα -αίσθηση που κατά κόρον καλλιεργούταν τα προηγούμενα χρόνια- αλλά ματαίως. Ακόμη και μια από τις βασικές αρχές του καπιταλισμού, αυτή της ελεύθερης αγοράς, ανατρέπεται και ουσιαστικά αναστέλλεται και καταργείται, αφού πλέον σε ένα μεγάλο τμήμα του λαού η πρόσβαση είναι απαγορευτική με αντισυνταγματικές παρεμβάσεις. Αποδεικνύεται τελικά ότι το σύστημα είναι πολύ πιο δυνατό από την δική μας θέληση, είτε γιατί δεν διδαχθήκαμε τίποτα από το παρελθόν, είτε γιατί ηθελημένα και ελαφρά τη καρδία απεμπολούμε το δικαίωμα της ελευθερίας αντί των ωραιοποιημένων και βαρύγδουπων λόγων, της ελκυστικής αλλά ψεύτικης εικόνας.
 
Η πραγματικότητα είναι μία και αναμφισβήτητη: Κατά διαστήματα, και περισσότερο λεκτικά, μας προσφέρουν Δημοκρατία, αλλά μόνο όση τους συμφέρει και όποτε τους συμφέρει.
 
Οι όποιες αμφιβολίες και αναλύσεις ωχριούν μπρος στα εκατομμύρια ανθρώπων που σήμερα αλλόφρονες τρέχουν να σωθούν από την «ανθρωπιστική» επιβολή του πολυδιαφημισμένου «ελεύθερου κόσμου». Δεν πρέπει να ξεχνούμε άλλωστε την περίφημη εκείνη φράση της Χίλαρι Κλίντον, που ωμά και με τον στόμφο μεγάλης ηγέτιδας είχε εκστομίσει: «Εμείς θα επιβάλλουμε την βούλησή μας για τη Συρία με άλλους τρόπους, παρακάμπτοντας τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε.». Άλλωστε, η πολιτική εξουσία της αμερικάνικης υπερδύναμης κατ' επανάληψη έχει τονίσει ότι δεν νομιμοποιείται οτιδήποτε αντιστρατεύεται τα συμφέροντά της. Το οποίο σημαίνει, σε απλά ελληνικά, ότι ο Ο.Η.Ε. είναι ουσιαστικά άχρηστος για τους λαούς, όπως επίσης και κάθε άλλος θεσμός, που στέκεται εμπόδιο στις επιταγές της εξουσίας.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;