Εκτύπωση

Ο αστροναύτης και το διάστημα

Κατηγορία: Διάφορα

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 0.00 (0 Ψήφοι)
Μια συνέντευξη του κοσμοναύτη Σεργκέι Ζαλιότιν στην Αναστάσια Νόβακ
 
zaliotin-1“Και ποιός άραγε δεν φοβάται στο επάγγελμά μας; Κάθε κοσμοναύτης γνωρίζει ότι ο αληθινός φόβος έρχεται στο 525ο δευτερόλεπτο, όταν αποκολλάται το τέταρτο στάδιο του πυραύλου-φορέα και από την υπερφόρτωση μέσα σε μια στιγμή ξεκινά η έλλειψη της βαρύτητας.” Ο κοσμοναύτης, Σεργκέι Ζαλιότιν, με 20 χρόνια υπηρεσίας, μιλάει εφ' όλης της ύλης για τους κοσμοναύτες και τις αποστολές τους.
 
.ΕΡ:Για εσάς, όταν πρίν από 20 χρόνια αρχίζατε, το Διάστημα είναι πλέον κάτι σαν το σπίτι σας. Έχουν αλλάξει σήμερα οι απαιτήσεις για τους κοσμοναύτες;
 
ΑΠ: Το να ενταχθείς στην ομάδα των κοσμοναυτών ήταν πάντοτε μια αρκετά δύσκολη υπόθεση. Χρειάζεται να διαθέτεις πτυχίο ειδικότητας στην Αεροπορία ή στους διαστημικούς πυραύλους, και πενταετή εμπειρία εργασίας σε κάποιον από αυτούς τους τομείς. Ο κοσμοναύτης πρέπει να έχει ανάστημα από 1.50 μέχρι 1.90 -παλαιότερα ήταν γύρω στο 1.70- και καθήμενος πρέπει να καταλαμβάνει 80-90 εκ. Μεγάλη σημασία δίδεται στη δημιουργικότητα, την ικανότητα αντίληψης κατά την εκπαίδευση, το κίνητρο για την επιλογή του επαγγέλματος του κοσμοναύτη, καθώς και τις γνώσεις όσον αφορά τις πολιτιστικές και ιστορικές πτυχές της κοσμοναυτικής. Επίσης, οι ψυχολόγοι μελετούν τα στοιχεία του χαρακτήρα του αιτούντος, το βιογραφικό της οικογένειας, την εργασιακή δραστηριότητα και την απουσία ή όχι νομικών αδικημάτων. 
 
Οι ηλικίες των αστροναυτών
 
ΕΡ: Έχει γραφτεί ότι ο κοσμοναύτης δεν πρέπει να είναι πάνω από 32 ετών. Είναι άραγε δυνατόν να κριθεί η καταλληλότητα με βάση την ηλικία;
 
ΑΠ: Οι περιπτώσεις διαφέρουν εντελώς μεταξύ τους. Μπορεί κανείς να ενταχθεί στην ομάδα στα 25 του, τελειώνοντας δηλαδή το Πανεπιστήμιο, να εργαστεί στον κλάδο τουλάχιστον τρία χρόνια, και να θέσει υποψηφιότητα σαν ίσος με τους υπόλοιπους. Μπορεί να γίνει δεκτός στους κοσμοναύτες στα 40, όπως ο Μιχαήλ Κορνιένκο, και να γιορτάσει τα 50 του κατά το πρώτο διαστημικό ταξίδι. Είναι δυνατόν να εργαστεί κανείς στο Διάστημα ακόμη και στα 60, όπως σήμερα ο Πάβελ Βινογκράντοφ.
 
ΕΡ: Επομένως, ο χρόνος προσαρμογής στο Διάστημα και αποκατάστασης στη Γη είναι ο ίδιος για όλες τις ηλικίες;
 
ΑΠ: Δεν εξαρτώνται όλα μόνο από την ηλικία, αλλά και από τη φυσική κατάσταση, καθώς και το πρόγραμμα εργασιών που εκτελείται στο Διάστημα. Καθημερινά και για 2-3 ώρες κάθε κοσμοναύτης στο σταθμό προπονείται με τη χρήση ειδικών οργάνων, διαφορετικά θα ξεμάθει να βαδίζει, να σηκώνει βάρη, να κινεί τα άκρα του. Στη Γη η περίοδος αποκατάστασης διαρκεί ακριβώς όσο και ο χρόνος που περάσαμε στο Διάστημα.
 
ΕΡ: Το να στέλνονται στο Διάστημα άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας αντί να ανοίγει ο δρόμος για τους νεότερους, των οποίων ο οργανισμός αποκαθίσταται ταχύτερα, αποτελεί μια τάση;
 
ΑΠ: Όταν ξεκινούσε η έρευνα του Διαστήματος, έστελναν εκείνους που μόλις είχαν ολοκληρώσει την εκπαίδευση και οι οποίοι δεν είχαν αντικαταστάτες, καθώς δεν υπήρχε η εμπειρία προηγούμενων γενεών. Σήμερα, η περίοδος αυτή έχει επεκταθεί κατά 10-15 χρόνια. Το διάγραμμα ακολουθίας, δηλαδή το πρόγραμμα πτήσης με τους στόχους του και την επιλογή της σύνθεσης του πληρώματος, γίνεται πολύ καιρό πριν. Χρειάζονται εντατικές μελέτες των στόχων της αποστολής, συστηματικοί ιατρικοί, ψυχολογικοί και τεχνικοί έλεγχοι. Οι νέοι δυσκολεύονται να ενσωματωθούν άμεσα σε αυτά τα χρονοδιαγράμματα και απομένει απλά να περιμένουν τις επόμενες επιλογές, συνεχίζοντας την εκμάθηση στην ειδικότητά τους.
 
ΕΡ: Ίσως η παλιά γενιά φοβάται ότι τα απολέσει «τα κεκτημένα της»;
 
ΑΠ: Εμείς είμαστε κοσμοναύτες, οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται από εμάς, αλλά από ειδικές επιτροπές, οι οποίες επιλέγουν τους ανθρώπους που διαθέτουν τα απαραίτητα κριτήρια. Η παλιά σχολή είναι γνωστή επειδή έχει εργαστεί ήδη στο Διάστημα και έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της. Ύστερα από πέντε χρόνια θα φύγουμε από το προσκήνιο και τη θέση μας θα πάρουν οι νέοι, οι οποίοι τότε θα είναι 35-40 ετών. Θα είναι απολύτως έτοιμοι για πτήσεις οποιουδήποτε βαθμού δυσκολίας.
 
Πρώτιστο μέλημα, η ασφάλεια
 
ΕΡ: Και στα δυο ταξίδια σας ήσαστε κυβερνήτης του πληρώματος. Ποια ήταν τα καθήκοντά σας;
 
ΑΠ: Επέβλεπα την αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος της πτήσης, πρόσεχα για την ασφάλεια όλου του πληρώματος. Τις περισσότερες φορές το πρόγραμμα εργασίας μας είναι καθορισμένο με ακρίβεια δευτερολέπτων. Αν κάτι δεν γίνει στον προκαθορισμένο χρόνο, περιμένουμε μερικά δευτερόλεπτα και ορίζουμε άλλο πρόγραμμα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εκεί, από τα δευτερόλεπτα εξαρτάται η ίδια η ζωή.
 
ΕΡ: Προσπαθώ να το καταλάβω, αλλά είναι δύσκολο. Τα αυτοματοποιημένα συστήματα δεν βοηθούν σε αυτές τις περιπτώσεις;
 
ΑΠ: Στη Ρωσία έχουμε καθιερώσει τον κανόνα πως όταν τα αυτόματα συστήματα λειτουργούν, παρακολουθούμε αν όλες οι ενδείξεις είναι αυτές που πρέπει. Όταν τα συστήματα αρχίζουν να υπερφορτώνονται, το πλήρωμα περνά σε χειροκίνητο έλεγχο. Για έναν κοσμοναύτη το σημαντικότερο είναι η ικανότητα να μπορεί να μοιράζει σωστά την προσοχή του. Στο πρώτο ταξίδι δεν λειτούργησε το αυτόματο σύστημα πρόσδεσης στον σταθμό Mir, και υποχρεωθήκαμε να προσδεθούμε κάνοντας οι ίδιοι τις απαραίτητες ενέργειες.
 
ΕΡ: Αναμφίβολα, είναι μια απόδειξη επαγγελματισμού. Εκείνη τη στιγμή δεν δοκιμάσατε έντονη συναισθηματική φόρτιση;
 
ΑΠ: Όταν πετάς για πρώτη φορά, δεν συνειδητοποιείς απόλυτα τις καταστάσεις και γι’ αυτό δεν φοβάσαι. Αλλά όσο πιο έμπειρος είναι ένας κοσμοναύτης, τόσο περισσότερο συνειδητοποιεί το τι συμβαίνει και που μπορεί να καταλήξει. Τα συναισθήματα μας κατακλύζουν αμέσως με το μπαίνουμε στον πύραυλο και πρέπει από εκείνη ακριβώς τη στιγμή να τα ελέγξουμε. Προσωπικά προσπαθώ να φαντάζομαι όλα όσα συμβαίνουν σαν μια ακόμη εκπαιδευτική εξάσκηση.
 
Το 525ο δευτερόλεπτο
 
ΕΡ: Δεν σας προκαλεί φόβο αυτός ο πειθαναγκασμός;
 
ΑΠ: Και ποιός άραγε δεν φοβάται στο επάγγελμά μας; Κάθε κοσμοναύτης γνωρίζει ότι ο αληθινός φόβος έρχεται στο 525ο δευτερόλεπτο, όταν αποκολλάται το τέταρτο στάδιο του πυραύλου-φορέα και από την υπερφόρτωση μέσα σε μια στιγμή ξεκινά η έλλειψη της βαρύτητας.
 
ΕΡ: Πιθανότατα, η εργασία στο ανοιχτό Διάστημα είναι ακόμη πιο σκληρή;
 
ΑΠ: Από πλευράς σωματικής καταπόνησης είναι ό,τι πιο σκληρό υπάρχει. Η εργασία με το σκάφανδρο απαιτεί συγκεκριμένες δεξιότητες, για παράδειγμα, μεγάλη ένταση στις κινήσεις των χεριών. Γυρνώντας στο σταθμό χρειάζεται αποκατάσταση διάρκειας δύο ημερών, επειδή οι μυς είναι υπερφορτωμένοι. Οι αισθήσεις αυτές εν μέρει θυμίζουν την περίοδο της προσαρμογής στον ίδιο το σταθμό. Τις πρώτες 2-3 ημέρες σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας απαγορεύεται να κινείσαι πολύ. Επειδή, οι μετακινήσεις μέσα στο διαστημόπλοιο, η συχνή παρατήρηση από το φινιστρίνι, οδηγούν σε δυσλειτουργία του αιθουσαίου συστήματος του οργανισμού που μας βοηθά να κινούμαστε στο χώρο. Ωστόσο, αυτό το διάστημα είναι υπολογισμένο για τον καθένα ξεχωριστά, διότι πρέπει να γίνεται σαφές πότε ο κοσμοναύτης είναι έτοιμος να αναλάβει τα καθήκοντά του χωρίς να πιεστεί πέραν του φυσιολογικού. Για παράδειγμα, ο κοσμοναύτης Γιούρι Μαλεντσένκο που έχει ταξιδέψει πέντε φορές στο Διάστημα, μπορεί αμέσως μετά τα πρώτα στάδια της πτήσης να ξεκινήσει την εργασία του (Ο Γιούρι Μαλεντσένκο που βρίσκεται στην αίθουσα μαζί μας γελά και συμφωνεί).
 
Η ζωή στο Διάστημα
 
ΕΡ: Συμβαίνει το πλήρωμα στο Διάστημα να παρεκκλίνει από το πρόγραμμα;
 
ΑΠ: Έχουμε τεστάρει δεκάδες, ακόμη και εκατοντάδες φορές τα πάντα στη διάρκεια της προετοιμασίας. Άλλο όμως στη Γη, και άλλο στο Διάστημα. Εκεί, όταν παίρνεις στα χέρια σου για παράδειγμα το τηλέφωνο, πρέπει να το προσδέσεις στον πίνακα και μετά να το τοποθετήσεις στην ειδική λαστιχένια θήκη προκειμένου να μην πετάξει. Αν κάνεις κάτι με λανθασμένο τρόπο ή ξεχάσεις να το κάνεις, όταν θα θελήσεις να το χρησιμοποιήσεις ξανά, δεν θα βρίσκεται πλέον στο μέρος που το άφησες. Στη Γη ο κοσμοναύτης εκτελεί συνήθως ένα πείραμα σε μια ώρα, ενώ στο Διάστημα, σε δύο. Υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα. Ο επιστημονικός εξοπλισμός στον σταθμό, μένει από το προηγούμενο πλήρωμα.
 
ΕΡ: Αυτό δεν είναι βολικό; Το σκάφος επιβαρύνεται λιγότερο.
 
ΑΠ: Ας υποθέσουμε ότι πηγαίνεις στη γειτόνισσα και αυτή σου εξηγεί που βρίσκεται στην κουζίνα το κάθε πράγμα, πώς να ανάβεις και να σβήνεις τις συσκευές. Παραδεχθείτε ότι προκύπτουν πάρα πολλές απορίες, οι οποίες δεν της ήρθαν καν στο νου της να εξηγήσει.Ίδια κουζίνα είναι και στο Διάστημα. Σχεδόν πάντα οι κοσμοναύτες των άλλων πληρωμάτων αποθέτουν κάποιο αντικείμενο σε άλλο μέρος από εκείνο που ανέφεραν. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να επικοινωνήσεις με τη Γη, η οποία συνήθως δεν γνωρίζει τίποτα γι’ αυτό. Έτσι λοιπόν, μπορεί ένας κοσμοναύτης να μαυρίζει σε κάποια παραλία και ξαφνικά χτυπάει το τηλέφωνό του: «Χαίρετε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σύντροφε! Που έχετε βάλει εκείνο το βύσμα αγαπητέ;» 
 
Τεράστιες αλλαγές στις τεχνολογίες
 
ΕΡ: Στο διάστημα που μεσολάβησε από την εργασία σας στο Διάστημα οι τεχνολογίες άλλαξαν πολύ;
 
ΑΠ: Ο Mir διαφέρει από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τόσο, όσο και η ζωή πριν από 20 χρόνια διαφέρει από τη σύγχρονη. Πλέον υπάρχουν κινητά τηλέφωνα, laptop, πιο όμορφα και γρήγορα αυτοκίνητα. Οταν ήμουν στον Mir, αυτός είχε ηλικία 14 χρόνων, που είναι πολύ για έναν σταθμό. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος και δυνατότητες. Αντίθετα από τον Mir, τα όργανά του είναι βολικότερα τοποθετημένα στους πίνακες και κάθε ενέργεια συνδέεται με διαφορετικά laptop, τα οποία είναι περίπου 20 στο σκάφος. Μοιάζουν με αυτά στη Γη, αλλά είναι φτιαγμένα με συγκεκριμένο τρόπο.
Αν στη Γη ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής ύστερα από πέντε χρόνια εργασίας παλιώνει, στον Διαστημικό Σταθμό ο χρόνος μέσα στον οποίο παλιώνει τεχνολογικά, είναι ενάμιση-δυο χρόνια. Τα προγράμματα που συνδέονται με τον καθένα από αυτούς, βοηθούν να φορτώνεται η μνήμη του κεντρικού ελέγχου. Πάντως, σήμερα ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός δεν είναι πλέον σύγχρονος, και ύστερα από μερικά χρόνια θα τον θέσουν εκτός τροχιάς.
 
ΕΡ: Σκοπεύουν να σας στείλουν πάλι στο Διάστημα;
 
ΑΠ: Ναι. Είχα σταματήσει προσωρινά μόνο τη διαστημική δραστηριότητα και εργάστηκα στο περιφερειακό Συμβούλιο της Τούλα. Πέρασα τις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις και κρίθηκα κατάλληλος για πτήσεις, ενώ νιώθω και ο ίδιος ότι έχω τις δυνάμεις γι’ αυτό. Πιθανότατα αυτό θα συμβεί το 2016 μαζί με γκρουπ διαστημικών τουριστών.
 
ΕΡ: Θα επωμιστείτε το ρόλο του ξεναγού του Διαστήματος;
 
ΑΠ: Το τι θα κάνουν εκεί οι διαστημικοί τουρίστες, δεν είναι δική μου υπόθεση. Εγώ έχω τις δικές μου αποστολές και τα πειράματά μου. Είμαι κυβερνήτης διαστημοπλοίου, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. 
 
Πηγή: rbth.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Συμβιβασμός με “δανειστές” σημαίνει ...“σκλαβιά”

eurorings-1
Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά. Mark Twain -1835-1910 Ίσως είναι εξόχως αποκαρδιωτικό και πολύ απαισιόδοξο,…

Παπουτσής-Γεωργιάδης, τρικυμία «εν κρανίω»

Ο ένας, ο Παπουτσής, συνεπαρμένος από τις επιτυχίες του στη στεριά, θεωρεί πως ήρθε η ώρα να ασχοληθεί με τους πειρατές της θάλασσας! Ο άλλος, ο Άδωνις, με τη ορμή της νιότης και του υγρού στοιχείου,…

Τα τσιράκια του συστήματος

tragkas-6
Κάποιοι μπορεί να έχουν πεισθεί κιόλας, πως αυτοί που καθυβρίζουν επί παντός επιστητού και λογικοφανούς είναι με το μέρος των αδικημένων. Ένας από τους πλέον αθυρόστομους επαναστάτες με μεγάλο…

Γιατί;

Ελλάδα
Μπορεί να μην είμαστε ´Ελληνες; Μπορεί να μην ζούμε στην Ελλάδα; Ή μήπως δεν είμαστε άνθρωποι;

Διαβάστε επίσης

οι αψέκαστοι-1
Φεβ 14, 2021

Στη δίνη της πανδημίας

Αναφερθήκαμε στην αρχή αυτής της πανδημίας και θα επαναλάβουμε πως το πρόβλημα δεν είναι ο ιός, αλλά ο τρόπος εκμετάλλευσής του. Ήδη είναι πολύ εμφανής πια η χρησιμότητα του ιού, στο σύστημα εξουσίας…
koronoios_66554.jpg
Απρ 09, 2020

Της καραντίνας το κάγκελο

Βρέχει κορωνοϊούς «Όλβιος όστις ιστορίης έσχεν μάθησιν». Ευριπίδης (480-406π.Χ.) Στο πέρασμα της ζωής πάνω σ’ αυτή τη γη, καταγραμμένης ή και με την παράδοση απ’ το βάθος των αιώνων, πάμπολλα πιθανά…
sklavia-1 copy copy
Δεκ 17, 2018

Η ελληνική χρεωκοπία (Το κατά ΓΑΠ ευαγγέλιο)

Τα δάνεια δούλους τους ελευθέρους ποιεί. Μένανδρος, 4ος αιώνας π.Χ. Με τα πολλά στις αγορές και με τα λιγότερα χρεωκοπημένοι… Παραλογισμός, ασυδοσία των αγορών, ή αδυναμία πολιτικών; Ό,τι κι αν πεις…
diazigio-1
Ιαν 19, 2019

Διαζύγιο στο προτεκτοράτο

Μικρόν κακόν, μέγα αγαθόν Έγινε κι αυτό. Ο πολυαναμενόμενος χωρισμός των ομονοούντων ολοκληρώθηκε στην συμφωνία των Πρεσπών. Βαθιά συγκινημένοι και οι δύο έχυσαν δάκρυα απέραντης συγκίνησης για την…
oi politikoi-1
Ιουν 28, 2019

Το τέλος του ονείρου και η απομυθοποίηση μιας ακόμη εκλογικής παρωδίας

Οι εκλογές που έρχονται, είναι χωρίς καμιά αμφιβολία η ταφόπλακα κάθε ελπίδας που εξέθρεψε η εκλογή του Τσίπρα, σαν τροβαδούρου της δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας, του άφθαρτου, που θα ‘ρχονταν για…
Freedom-2
Ιαν 17, 2021

Δρόμοι ελευθερίας

Το εύδαιμον το ελεύθερον, το δ’ ελεύθερον το εύψυχον. Θουκυδίδης, 460-394 π.Χ. Η ελευθερία για την οποία βαυκαλιζόμαστε, αλλά και μας παραμυθιάζουν απ’ τη στιγμή της γέννησης μέχρι το θάνατο, στην…
αστυνομική βίαι-1 copy
Μαρ 08, 2021

Απ’ τα μνημόνια στα εμβόλια

Χέρια που επανάσταση ξέρουν να τραγουδούν της παρηγόριας προσευχές δε κάθονται να πουν. Αρθούρος Ρεμπώ Δυστυχώς φτάσαμε ως εδώ και όλα τα σημάδια δείχνουν πως θα πάμε ακόμη πιο κάτω. Γιατί; Γιατί η…
protomagia-1
Μαϊ 01, 2019

Στο περιθώριο της «αριστερής» πρωτομαγιάς

ἥλιος γὰρ οὐχ ὑπερβήσεται μέτρα· εἰ δὲ μή, Ἐρινύες μιν Δίκης ἐπίκουροι ἐξευρήσουσιν. Ηράκλειτος ο Εφέσιος Ενδεχομένως είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό, πως σε έναν ακραιφνή βασιλικό, τον Γεώργιο…
kairika fainomena
Φεβ 07, 2019

Και το όνομα αυτού …Βρασίδας

Δεν ξέρω αν πίσω από τα φαινόμενα ζει και σαλεύει μια μυστική, ανώτερη μου ουσία. Κι ούτε ρωτώ δε με νοιάζει. Νίκος Καζαντζάκης, 1883-1957 Όπως είναι, σε όλους πλέον, πολύ φανερό όλα έχουν…
koronavirus-2
Μαϊ 16, 2020

Κορωνοϊός: Ευκαιρία ανασυγκρότησης του καπιταλισμού, ή ο άλλος δρόμος για το φασισμό;

Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά. Ρήγας Φεραίος Όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται, πως κάτι σάπιο πλανιέται στον ορίζοντα. Όλο και πιο πολλοί αναζητούν το λόγο που συμβαίνουν όλα τούτα…