0.0 από 5 (0 Ψήφοι)

1793964Οι επιστήμονες του ρώσικου ινστιτούτου φυσικής κατασκεύασαν οθόνη υγρών κρυστάλλων νέας γενιάς. Η εικόνα εμφανίζεται σε 3D απόδοση, υπό διαφορετικές γωνίες, βλέπουμε το εσωτερικό της και μάλιστα χωρίς βοηθητικά γυαλιά!

Οι Ρώσοι επιστήμονες του Ινστιτούτου Φυσικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (ΡΑΕ), ανακάλυψαν υγρούς κρυστάλλους νέας γενιάς, που επιτρέπουν τη δημιουργία οθόνης στην οποία η τρισδιάστατη (στερεοσκοπική) εικόνα γίνεται πραγματικά 3D – ογκομετρική. Στην οθόνη ογκομετρικής απεικόνισης, μπορούν να εμφανιστούν σε πραγματικό χρόνο στερεοσκοπικές εικόνες σε λεπτομέρεια όγκου.

Οφθαλμαπάτη

«Βλέποντας μια 3D εικόνα, στην πραγματικότητα παρακολουθούμε μια οπτική ψευδαίσθηση. Συνήθως μια τρισδιάστατη ταινία περιέχει δύο σύνολα επικαλυπτόμενων εικόνων, οι οποίες διαφέρουν ελάχιστα ως προς τα οπτικά τους χαρακτηριστικά. Το δεξί γυαλί των 3D –γυαλιών επιτρέπει την απεικόνιση της δεξιάς εικόνας, το αριστερό - μόνο της αριστερής και στο μυαλό μας τα δύο ‘καρέ’ συνδυάζονται σε μια τρισδιάστατη εικόνα», εξηγεί ο επικεφαλής του τμήματος οπτοηλεκτρονικής του Ινστιτούτου Φυσικής, καθηγητής Ίγκορ Κομπανέτς.

Το τρισδιάστατο μοντέλο

«Για να μπορεί να αντιληφθεί το ανθρώπινο μάτι μια συνεχή εικόνα, η συχνότητα των καρέ θα πρέπει να μην είναι μικρότερη από 25 Hz, δηλαδή η διάρκεια κάθε καρέ, δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το 1/25 του δευτερολέπτου», λέει ο Κομπανέτς. «Αλλά, αυτό ισχύει  στην περίπτωση μιας μόνο κυψέλης (υγρού κρυστάλλου). Αν θέλουμε να κάνουμε τρισδιάστατη εικόνα, για παράδειγμα από εκατό επιφάνειες/στρώσεις, δηλαδή χρησιμοποιώντας 100 κυψέλες υγρών κρυστάλλων, τότε, η συχνότητα διαμόρφωσης κατάστασης σκεδαζόμενου  φωτός στην κάθε μια κυψέλη θα πρέπει να είναι εκατό φορές μεγαλύτερη, δηλαδή 2,5 kHz».

Μεγάλες προοπτικές εφαρμογής

Οι προοπτικές της εφαρμογής των ογκομετρικών οθόνων είναι πολύ μεγάλες. Δεν κάνουν τον θεατή να αισθάνεται άβολα και είναι σε θέση να δώσουν μια πιο ρεαλιστική τρισδιάστατη εικόνα του αντικειμένου, διατηρώντας παράλληλα όλες τις εξωτερικές του λεπτομέρειες και με τη χρήση του κατάλληλου λογισμικού και τις εσωτερικές, λέει ο Κομπανέτς.

 «Παρόμοιες οθόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο στη διαστημική όσο και στην εναέρια πλοήγηση, σε τρισδιάστατους προσομοιωτές, σε διάφορα διαδραστικά παιχνίδια, καθώς και στην ιατρική, για την βέλτιστη απεικόνιση των τομογραφιών», υπογραμμίζει ο επιστήμονας.

Πηγή: itar-tass

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;