0.0 από 5 (0 Ψήφοι)

EsthoniaΠολύ αργότερα η ιστορία αποστασιοποιημένα θα γράψει για την εποχή μας, ότι η σκληρή μονεταριστική πολιτική που εφαρμόσθηκε, σαν αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δεν ήταν τίποτα άλλο από την βίαια επαναλαμβανόμενη επιβολή της εξουσίας, που ποτέ δεν αφήνει τον άνθρωπο να αλλάξει επίπεδο, να ανασάνει. Αλλά και για τον ίδιο τον άνθρωπο ο οποίος παραμένει προσκολλημένος στις αγκυλώσεις του παρελθόντος, αλλά και τις υπερφίαλες φαντασιώσεις του, βυσσοδομώντας στα ίδια μονοπάτια και αδυνατώντας ουσιαστικά να δει τα πράγματα ρεαλιστικά.

Υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν κράτη με συνετούς ηγέτες, τα οποία σηματοδοτούν παραδείγματα προς μίμηση. Σε μια μικρή γωνία των ανατολικών συνόρων της Ευρώπης υπάρχει μια χώρα που μπορεί κάλλιστα να υπερηφανευτεί πως είναι το αντίθετο της Ελλάδας. Τη στιγμή που η χώρα μας ακολουθεί τους δρόμους της «φωτιάς» με το χρέος και τα έντονα οικονομικά προβλήματά της, η Εσθονία ζει ήσυχες ημέρες.

Εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκεται στην οικογένεια του κοινού νομίσματος, αλλά ουδείς έχει μπει στη διαδικασία να ασχοληθεί με τα προβλήματά της – πολύ απλά διότι δεν υπάρχουν. Το δημόσιο χρέος της φτάνει στο χαμηλό 9.6% του ΑΕΠ για το 2014. Πρόκειται για το χαμηλότερο που μπορεί να συναντήσει κανείς εντός Ευρωζώνη και σαφώς δεν έχει καμία σχέση με το 170,2% του ΑΕΠ που φτάνει το ελληνικό χρέος.

Τα παράδοξα, όμως, με την Εσθονία δεν σταματούν εδώ. Όπως αναφέρει το Bloomberg η κυβέρνηση της χώρας δεν επιθυμεί να έχει καμία σχέση με τις αγορές. Δεν εκδίδει ομόλογα, δεν λειτουργεί με τους όρους της σύγχρονης οικονομίας και σαφώς δεν δανείζεται χρήματα. Κι όλα αυτά για μια χώρα που προσφέρει το 0.2% στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ομόλογα από το 2002

Τελευταία φορά που η χώρα εξέδωσε ομόλογα ήταν πίσω στο χρόνο, το 2002, και όλοι λένε πως τώρα αν έμπαινε στις αγορές θα μπορούσε να δανειστεί «φτηνό χρήμα». Ακόμη και έτσι, η κυβέρνηση προτιμάει να δανείζεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρά από τις αγορές. «Εμείς δεν μπορούμε να δανειζόμαστε με τα τρέχοντα κόστη. Έχουμε δει πως λειτούργησαν στην περίπτωση της Ελλάδας και της Ρωσίας το 1997-98», λέει ο Υπουργός Οκονομικών Μαρίς Λαουρί Σεντ.

Η αλήθεια είναι, πάντως, η πρόσφατη απόφαση του Μάριο Ντράγκι για ποσοτική χαλάρωση δελέασε αρκετούς ντόπιους οικονομικούς παράγοντες και ακαδημαϊκούς να ζητήσουν από την εσθονική κυβέρνηση να αλλάξει τακτική και της ζήτησαν να πουλήσει το χρέος έτσι ώστε να γίνουν επενδύσεις σε οδικά έργα. Ωστόσο, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αντέτειναν πως η χώρα πρέπει να κρατηθεί για τότε που δεν θα υπάρχει η ευρωπαϊκή βοήθεια.

Παράξενος εταίρος

«Όντως, η Εσθονία είναι ο παράξενος εταίρος της Ευρωζώνης. Καμία άλλη χώρα δεν έχει τόσο βαθύ ένστικτο στο πόσο τα μεγάλα μακροοικονομικά προβλήματα έχουν ρίζες στην πραγματική οικονομία», λέει ο Φρεντρίκ Έριξον, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας με έδρα τις Βρυξέλλες.

Πηγή: Bloomberg

 

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;