0.0 από 5 (0 Ψήφοι)

 

Θεόφιλος ΚαΐρηςΈνας από τους πιο μεγάλους, αλλά και τους πιο ξεχασμένους, ο Θεόφιλος Καΐρης, είναι ένα φωτεινό παράδειγμα που υπηρέτησε με μοναδική θέρμη και αυταπάρνηση το λειτούργημα του δασκάλου και πέθανε  στη φυλακή ελεύθερος και ασυμβίβαστος, μη προδίδοντας ούτε για μια στιγμή τις ιδέες του για τον άνθρωπο.
 
Η επίσημη καταγραφή στον τύπο της εποχής, πως η σχολή που ο Καΐρης είχε ιδρύσει στην Άνδρο για τα παιδιά των αγωνιστών του '21, στην οποία ήταν και ο μοναδικός δάσκαλος, ήταν ανώτερη από αυτήν την «Μεγάλη του Γένους Σχολή», σημαίνει πολλά. Περισσότερα μάλιστα αν αναλογιστείς πως παρότι κυβερνήτης του νησιού, στην επανάσταση πολέμησε σαν απλός στρατιώτης!
 
Αναμφισβήτητη η αποδοχή του από τους κατοίκους της Άνδρου που τον ανέδειξαν σε κυβερνήτη του νησιού, αλλά και του απελευθερωμένου ελλαδικού τόπου αργότερα, αφού επιλέχθηκε να προσφωνήσει τον αφιχθέντα στο Ναύπλιο Καποδίστρια, ή ακόμη το γεγονός ότι ήταν ένα από τα μέλη που σύνταξαν το πρώτο Σύνταγμα της χώρας μας.
 
Τα τεχνάσματα της εξουσίας ήταν πολλά για να τον δελεάσουν έτσι ώστε να συμβιβασθεί και να υπηρετήσει το δοτό σύστημα εξουσίας, όμως ο Θεόφιλος Καΐρης παρέμεινε ανένδοτος μέχρι το τέλος. Το τίμημα γι’ αυτές τις περιπτώσεις είναι γνωστό. Όταν μάλιστα έχεις τη δυνατότητα του επηρεασμού, είναι αμείλικτο και παραδειγματικό, ώστε να κοπούν τα φτερά σε συμπαθούντες και αντίθετους στην εξουσία. 
 
Παραδειγματική καταδίκη, διαστρέβλωση της πραγματικότητας και αφάνεια. Αυτό έγινε και με τον Καΐρη. Αν ρωτήσεις στην πλατεία που έχει το όνομά του στην Χώρα της Άνδρου για το ποιος ήταν ο Θεόφιλος Καΐρης, πολύ δύσκολα θα πάρεις απάντηση από κάποιον ντόπιο περιπατητή.

 

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Διαβάστε επίσης