5 από 5 (1 Ψήφος)

the truth-1“Άφοβον ο θεός, ανύποπτον ο θάνατος, και τ' αγαθόν μεν εύκτητον, το δε δεινόν ευεκκαρτέρητον”. Φιλόδημος

Εύκολα ή δύσκολα, τυχαία ή συνειδητά και με απόλυτη εμπιστοσύνη για τον δρόμο που ανοίχτηκε μπροστά σου, τον ακολουθείς σαν υπνωτισμένος μαζί με το ζουμάρι όλων των ζωντανών πλασμάτων της γης. Όπως κι αν το δεις, είσαι αναγκασμένος νομοτελειακά να συμμετέχεις στην πορεία προς το άγνωστο που τώρα πρωταντικρίζεις.

Από τα πρώτα βήματα ήδη το ψυχανεμίζεσαι, ότι αυτός ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Είναι γεμάτος αγκάθια και κινδύνους ανύποπτους. Αν το γνώριζες θα επιθυμούσες να μην ξεκινήσεις καν, όμως αυτό είναι αδύνατον τώρα, αφού δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη επιστροφής. Υποχρεωτικά θα φθάσεις στο τέλος, έτσι ή αλλιώς. Το μοναδικό ίσως σημείο της πορείας που έχεις τη δυνατότητα εσύ να αποφασίσεις, είναι η διακοπή της. Αλλά και πάλι θα δειλιάσεις. Θα δικαιολογηθείς, ότι τάχα θα χάσεις τις ομορφιές της ζωής, τις εμπειρίες – καλές ή κακές - που σου προσφέρονται, ή πως θα γίνεις ένας λιποτάχτης -όπως σου λένε-, που θα κουβαλά αιώνια ντροπή και καταισχύνη.

Έτσι προχωρείς, τις περισσότερες φορές με αβέβαια βήματα, μα πάντα συνεπής στους όρκους που εν τω μεταξύ έχεις δώσει για πίστη, για οικογένεια, για πατρίδα και για ότι εσύ από μόνος σου αποφάσισες πως έπρεπε να υποσχεθείς.

Φτάνοντας στο τέλος της διαδρομής θα διαπιστώσεις πως τίποτα από αυτά που ονειρεύτηκες δεν πραγματοποιήθηκε και τίποτα από όσα σου τάξανε, δεν πήρες. Θα διαπιστώσεις πως κι αυτή την επιλογή του δρόμου, άλλοι την καθόρισαν μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια και πως πάντα παπαγάλιζες και σκοτωνόσουν για άλλων τα συμφέροντα. Θα είναι βέβαια πολύ αργά για μια καινούργια αρχή, αφού ο δρόμος θα 'ναι κλειστός προς κάθε κατεύθυνση, και μόνο οι Ερινύες θα 'ναι εκεί να σου τριβελίζουν το μυαλό σαρκαστικά...

Τότε θα αναπολήσεις τις στιγμές από το χρόνο που πέρασε και θα νοσταλγήσεις τις όμορφες στιγμές ή θα οικτήρεις τον εαυτό σου για λάθη, σαν ύστατη προσπάθεια συνειδησιακής εξιλέωσης. Όμως καμιά δύναμη δεν μπορεί να φέρει το χρόνο πίσω, και τώρα έχεις καταλάβει κιόλας, πως το παρελθόν δεν έχει καμιά σημασία, αφού με τίποτα δεν μπορεί το παρόν να εξαργυρώσει!

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;