0.0 από 5 (0 Ψήφοι)

Από τον Timothy Bancroft-Hinchey

food-1Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ολοκληρώσει την έκθεσή του για τα νοσήματα που προέρχονται από τις τροφές.

Η έκθεση αυτή αποκαλύπτει συγκλονιστικά στατιστικά στοιχεία, αφού αποκαλύπτει ότι το δέκα τοις εκατό από αυτούς που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα πεθαίνει, το οποίο σημαίνει σε αριθμούς 420.000 άνθρωποι εκ των οποίων οι 125.000 είναι παιδιά.

Οι χειρότερα πληγώμενες περιοχές είναι η Αφρική και η Νοτιοανατολική Ασία και οφείλεται σύμφωνα με την έκθεση σε 31 λόγους μεταξύ των οποίων είναι βακτήρια, ιοί, παράσιτα, τοξίνες και χημικά. Εύλογο ερώτημα θα ήταν: Αν στα τσιγάρα υπάρχει προειδοποίηση γιατί να μην συμβαίνει το ίδιο και για τις τροφές;

Περίπου 600.000.000 άνθρωποι αρρωσταίνουν κάθε χρόνο από διατροφικές ασθένειες. Αυτό μεταφράζεται στο1/10 του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή ένας στους 10 ανθρώπους. Περισσότεροι από 550.000.000 άνθρωποι, αρρωσταίνουν από διαρροϊκές ασθένειες κάθε χρόνο, που αντιστοιχούν σε 230.000 θανάτους. Μεταξύ αυτών είναι 220.000.000 παιδιά, με 96.000 θανάτους ετησίως. 

Τα κυριότερα αίτια των διαρροϊκών ασθενειών είναι το κρέας ωμό ή μαγειρεμένο, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, νωπά προϊόντα, που είναι μολυσμένα από Norovirus, Campylobacter (παθογόνο που συναντάται στις χώρες υψηλού εισοδήματος), σαλμονέλα, ο τυφοειδής πυρετός, η ηπατίτιδα Α, Taenia Solium, αλφατοξίνη, τροφιμογενής χολέρα και E. Coli. 

Η έκθεση προσδιορίζει το Campylobacter διαδεδομένο ως επί το πλείστον σε χώρες υψηλού  εισοδήματος, ενώ αντίθετα ο τυφοειδής πυρετός,  χολέρα, E. Coli, είναι περισσότερο διαδεδομένα στις χώρες χαμηλού εισοδήματος. Οπωσδήποτε οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι  φτωχότερες, αυτές δηλαδή που υστερούν σε ασφαλή ύδρευση, μή επαρκείς συνθήκες υγιεινής, κακές συνθήκες αποθήκευσης και παραγωγής προϊόντων, χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και έλλειψη κατάλληλης νομοθεσίας.
 
Η έκθεση προσδιορίζει την τροφική δηλητηρίαση βραχυπρόθεσμα (εμετό και διάρροια) και μακροπρόθεσμα (καρκίνο, νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια, εγκεφαλικές και νευρικές διαταραχές). Προφανώς αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, άτομα με καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμη τα παιδιά που έχουν προσβληθεί από διατροφικά νοσήματα, μπορεί να υποφέρουν από διαταραχές στην ανάπτυξή τους, ή μακροπρόθεσμα επιπτώσεις στη ζωή τους.

Εν κατακλείδι πρέπει να γνωρίζουμε τι περιέχουν τα τρόφιμα που χρησιμοποιούμε για την διατροφή μας. Πρέπει να γνωρίζουμε τις ουσίες που περιέχουν, έστω και αν σε μικρή ποσότητα είναι ακίνδυνες, η η παρατεταμένη χρήση τους μπορεί να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό, οπότε χρειάζεται οπωσδήποτε προειδοποίηση. Επίσης πρέπει να υπάρχει ένδειξη για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, αφού η επιστήμη δεν έχει αποφασίσει ακόμη, αν είναι ασφαλείς αυτοί που καταναλώνουν τέτοιου είδους τρόφιμα.

pravdareport.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;