Tις τελευταίες ημέρες διαβάζουμε καθημερινά για απανωτές απολύσεις "επώνυμων" δημοσιογράφων.
Για να μην παρεξηγηθώ για τον χαρακτηρισμό μέσα σε παρενθέσεις, διευκρινίζω ότι οι δημοσιογράφοι που απολύονται είναι επώνυμοι μόνο για τους αναγνώστες τους που ανήκουν σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους.
Η πλειοψηφία του κοινού δεν τους γνωρίζει ,αν δεν παίρνει συγκεκριμένη εφημερίδα ή αν δεν παρακολουθεί τις ειδήσεις μέσα από ανεξάρτητα ηλεκτρονικά μέσα ή sites.
To κοινό χαρακτηριστικό αυτών των αξιόλογων δημοσιογράφων είναι ότι ασκούν ανεξάρτητη δημοσιογραφία κυρίως μέσα από άρθρα τους και στον ηλεκτρονικό τύπο.
Τα άρθρα αυτά δεν παίρνουν γραμμή από κάποιο εκδότη ή αρχισυντάκτη ή κόμμα και κατά συνέπεια απηχούν τις προσωπικές απόψεις ή εμπειρίες τους.Δυστυχώς για το σύστημα είναι όλοι τους πολύ έμπειροι και πονηρεμένοι ...
Αυτή η ανεξάρτητη δραστηριότητα ενοχλεί την στρατευμένη δημοσιογραφία ,που υστερεί γιατί δεν μπορεί να αναφέρεται ελεύθερα στα γεγονότα και φαντάζει και ψεύτικη.
Σας ρωτάω ευθέως: Δεν σας προκαλεί εντύπωση πως όλα τα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων αναφέρονται συνήθως συγχρονισμένα στα ίδια βαρετά θέματα;
Ti μας ενδιαφέρουν τα εικαζόμενα σχέδια της συγκυβέρνησης για επιβολή φορολογίας, εφόσον δεν έχουμε ή δεν θέλουμε να την πληρώσουμε;
Tι μας ενδιαφέρει η γνώμη τους για την Χρυσή Αυγή όταν έχουμε προσωπική γνώση για την δράση της πολύ καιρό πριν αυτοί αποφασίσουν να την προβάλουν;
'Oταν η Χρυσή Αυγή κυνηγούσε τους μετανάστες στη Νίκαια ,γιατί δεν διαβάζαμε τίποτα στα πρωτοσέλιδα τους;
H απάντηση είναι ότι δυστυχώς τα περισσότερα ΜΜΕ και εφημερίδες έχουν πάρει τραπεζικά δάνεια και εξαιτίας τους είναι πλέον απόλυτα ελεγχόμενα από την τρόικα και την συγκυβέρνηση. Η γραμμή που έχει δοθεί είναι για ομοιόμορφη κατευθυνόμενη πληροφόρηση- προπαγάνδα.
Οι αρχισυντάκτες προωθούν την γραμμή αυτή στους δημοσιογράφους και όποιος εκφράζει αντίθετη ή διαφορετική άποψη εκτός συστήματος απολύεται ή -το είδαμε και αυτό- συλλαμβάνεται. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να αποκτήσει ανεξάρτητη πληροφόρηση από άλλες πηγές.
Ο φόβος τους είναι ότι οι ελεύθερα σκεπτόμενοι δημοσιογράφοι μπορεί να πληροφορήσουν το ελληνικό κοινό τους για την αλήθεια.
Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι πολιτικοί είναι διαπλεκόμενοι μεταξύ τους και συγχρόνως διαπλέκονται με τα ΜΜΕ.
"Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει", λέει ο σοφός λαός μας.
Κανένας δημοσιογράφος ή εφημερίδα του συρμού δεν μας πληροφόρησε ποτέ τι κάνουν οι βουλευτές μας όταν απουσιάζουν από τα έδρανα της βουλής, όπου υποτίθεται μας εκπροσωπούν.
Κανένας πολιτικός δεν εμφανίζεται σε ενημερωτική εκπομπή των ΜΜΕ χωρίς να δοθεί κάποιο αντάλλαγμα ή χωρίς έγκριση της ιδιοκτησίας του σταθμού.
Αυτό φαίνεται συχνότερα σήμερα όταν κάποιοι δημοσιογράφοι σε live μετάδοση τολμούν να πουν σε καλεσμένους που βγήκαν εκτός γραμμής " θα έπρεπε να σε πετάξω έξω από το στούντιο"... Φάνηκε εξάλλου και στην περίπτωση της ΕΡΤ.
Εκεί ,επειδή η γραμμή δεν ήταν απόλυτα ελεγχόμενη και κάποιοι δημοσιογράφοι κατάφερναν να περνάνε και κάποιες ειδήσεις με πρόσχημα την πολιτική ουδετερότητα, η λύση δόθηκε με την απόφαση να κλείσει η ΕΡΤ.
Η ΕΡΤ, αν δεν το καταλάβατε ήδη, δεν είχε πάρει από κανένα τραπεζικό ίδρυμα δάνειο και κατά συνέπεια ήταν εκτός της άμεσης επιρροής της τρόικα. Το πρόβλημα όμως με τις απολύσεις δημοσιογράφων είναι ευρύτερο.Οι απολύσεις απαιτούνταν κυρίως για οικονομικούς λόγους και λόγω αναδιάρθρωσης των ομίλων ΜΜΕ.
Σήμερα δεν υπάρχει σε μεγάλη έκταση διαφημιστική δαπάνη από τις επιχειρήσεις λόγω ύφεσης και σχετικών περικοπών. Όλοι οι μεγάλοι όμιλοι των μέσων ενημέρωσης αναδιπλώνονται και περιορίζουν την έκδοση εντύπων και εφημερίδων. Απολύουν συνεχώς επώνυμους δημοσιογράφους και τους αντικαθιστούν με συνεργάτες με μπλοκάκι και χαμηλό μισθό.
Στην Ελλάδα λόγω της δράσης της ΕΣΗΕΑ οποιοσδήποτε μπορεί να δηλώσει ή να εργασθεί ως δημοσιογράφος. Το μόνο που δεν μπορεί να κάνει είναι να ασφαλισθεί αξιοπρεπώς στο επαγγελματικό του σωματείο, όπου η είσοδος είναι prive και υπάρχει και face control...
Βλέπετε η τρόικα δεν ασχολείται με το "κλειστό" επάγγελμα των δημοσιογράφων, ούτε με τα επαγγελματικά δικαιώματα των "δημοσιογράφων"... Γι' αυτό βέβαια μην περιμένετε ενημέρωση από πουθενά.
Τώρα που παρουσιάσαμε το πρόβλημα έχουμε να κάνουμε μερικές προτάσεις.
Το κοινό πρέπει να αντιδράσει με κάποιο τρόπο στις απολύσεις δημοσιογράφων. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα email, ένα τηλέφωνο ή με μία κόσμια επιστολή. Δεν χρειάζεται η αντίδραση να είναι επώνυμη, καθώς ο μέσος αναγνώστης είναι εκ των πραγμάτων ανώνυμος.
Μία δεύτερη οφειλόμενη αντίδραση θα ήταν να πάψουμε να αγοράζουμε εφημερίδες αυτών των μέσων. Αυτό θα τσούξει περισσότερο την άδεια τσέπη τους...
Επιπλέον θα πρέπει να γίνουν καταγγελίες στο ΕΣΡ για την ποιότητα των ενημερωτικών προγραμμάτων και να πέσουν κάποια πρόστιμα σχετικά με την ποιότητα της ενημέρωσης που μας προσφέρουν. Ειδικότερα θα πρέπει να επισημανθούν και να καταγγελθούν όλες οι ψεύτικες ειδήσεις που μεταδίδονται.
Πχ στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής ακούμε συνεχώς για ταυτοποίηση τηλεφωνημάτων από δημοσιογράφους και παράλληλα ακούμε διαμαρτυρίες ότι δεν δόθηκαν εγκαίρως άδειες από την δικαιοσύνη για την άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών των εμπλεκομένων.
Παράλληλα ακούμε και επίσημη διάψευση για το γεγονός από την Αστυνομία. Προφανώς κάποιος μας μεταδίδει ψεύτικες ειδήσεις... Κανένας όμως δεν πήρε κάποιο μέτρο και δεν επιβλήθηκε κάποια κύρωση από τους αρμόδιους.
Συχνά στους υπότιτλους των ειδήσεων εμφανίζονται χοντρά ορθογραφικά λάθη και κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας.
Ποιοί αγράμματοι αντιποιούνται το επάγγελμα των δημοσιογράφων;
Μία άλλη κακή συνήθεια τους είναι να εμφανίζουν επιλεκτικά κάποια τμήματα ομιλιών δημόσιων προσώπων ή ακόμα χειρότερα το να βάζουν υπότιτλο με τις κύριες θέσεις του ομιλητή, ενώ μιλάει, τονίζοντας αυτά που θέλουν να περάσουν στο κοινό οι ίδιοι και ξεχνώντας αυτά που θέλει ο ομιλητής να μεταδώσει στο κοινό.
Νομίζουν ότι απευθύνονται σε ηλιθίους ή θέλουν να μας πείσουν ότι δεν ακούμε καλά;
Τέταρτη κακή πρακτική ενημέρωσης είναι η ανισοκατανομή του χρόνου που διατίθεται στα πολιτικά κόμματα για να προβάλουν τις απόψεις τους.
Τα μικρά κυρίως κόμματα δεν παρουσιάζονται σχεδόν καθόλου.
Κατανοώ ότι υπάρχουν συμφέροντα και κάποιοι μπορεί να είναι δυσάρεστοι και να μην θέλουν να τους προβάλουν. Έχουν όμως υποχρεώσεις έναντι του νόμου για ποσόστωση του χρόνου στα πολιτικά κόμματα και θα μπορούσαν να τις τηρήσουν αναφερόμενοι και αρνητικά σ' αυτά.
Αρκεί όμως πρώτα να προβάλλονται οι δυσάρεστες απόψεις από τους ίδιους και μετά να γίνεται ο σχολιασμός...
Δεν θέλω να σας κουράσω αναφερόμενος στην δημοσιογραφική δεοντολογία, στις τακτικές προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, στις παράνομες και ανήθικες συμπεριφορές και στον κιτρινισμό του ελληνικού τύπου και των ΜΜΕ.
Όποιος έχει μυαλό μπορεί να τα καταλάβει ο ίδιος...
Απλά για το τέλος θα ήθελα να επισημάνω την ύπαρξη παράλληλων μέσων πληροφόρησης στο 'Ιντερνετ. Το να ψάξεις την είδηση στο 'Ιντερνετ είναι πιο ενδιαφέρον από το να σου την σερβίρουν έτοιμη.
Το να σχολιάσεις ο ίδιος την είδηση είναι μία ελευθερία που δεν σου δίνεται από την τηλεόραση ή τον τύπο σε πραγματικό χρόνο. Αυτό αποτρέπει την παραπληροφόρηση και το ψέμα σε πραγματικό χρόνο.
Δεν είναι βέβαια εξίσου γρήγορο, αλλά μας κάνει να σκεπτόμαστε.
Και όσο σκεπτόμαστε υπάρχουμε...
Πηγή: Ramnousia.com